Idols

Idols-ohjelmassa etsitään maan parhaita uusia laulajakykyjä. Ohjelma on lähtöisin Iso-Britanniasta, ja se on levinnyt yli 30 maahan. Brittiläisen ohjelman Pop Idol ensimmäinen lähetys oli vuonna 2001. Suomen ensimmäinen Idols-kausi oli MTV3:lla vuosina 2003–2004, ja ensimmäiseksi Idols-voittajaksi valittiin Hanna Pakarinen. Hänestä tuli Suomen suosituin englanniksi laulava naistähti.

Hanna Pakarinen edusti Suomea Euroviisuissa kappaleella Leave me alone vuonna 2007. Toiseksi sijoittunut Jani Wickholmin levy Tuulen viemää myi platinalevyn verran. Kaikkein aikojen menestynein Idols-osallistuja on kuitenkin ensimmäisessä Idols-kisassa kolmanneksi sijoittunut Antti Tuisku.

Suomen Idols on tuonut musiikkikartalle uusia tähtiä. Antti Tuiskun lisäksi huippumenestykseen kisan myötä ovat singonneet Anna Abreu, Ari Koivunen ja Anna Puu. Aina Idols-menestys ei ole auttanut jatkamaan menestyksellistä uraa kilpailun loputtua.

Ohjelmassa on ollut kahdesta kolmeen juontajaa, ja kolme tai neljä tuomaria. Juontajat ovat nuoria julkkisjuontajia. Tuomarit ovat musiikkialan edustajia. Lisäksi on nähty vierailevia tuomareita. Tuomarit antavat kritiikkiä ja neuvoja jokaisen kilpailijan esityksen jälkeen. Suomen Idols-tuomarien kritiikki on ollut ensimmäisen tuotantokauden jälkeen verraten lempeää verrattuna UK:n ja Yhdysvaltojen Idols-ohjelmiin. Ohjelmaa onkin toisinaan moitittu liian julmasta kritiikistä.

Idols-kilpailijat valitaan koelauluissa eri puolilla maata. Kisaan mukaan päässeet jaetaan pienryhmiin, joista karsitaan kilpailijoita jakso kerrallaan. Lopussa laulajia on jäljellä kuusi, ja heistä karsitaan joka lähetyksessä yksi, kunnes jäljellä on kaksi finalistia. Yleisö äänestää Idols-voittajan. Voittaja saa 40 000 euron arvoisen levytyssopimuksen, ja tietysti paljon mediajulkisuutta.

Idols on mediailmiö, josta kilpailun aikana uutisoidaan kaikissa tiedotusvälineissä. Idols-kilpailijoita ja kisan kulkua puidaan iltapäivä- ja aikakauslehdissä ja viihdeblogeissa. Katsojamäärä laski vuoden 2013 tuotantokaudella hiukan yli puoleen miljoonaan. Idols-kilpailun jälkeen julkaistaan kokoomalevy, josta löytyvät parhaat esitykset, sekä finalistien yhdessä esittämä kappale.