Salatut elämät

Salatut elämät-draamasarja, katsojien kesken Salkkarit, on koukuttanut suomalaiskatsojat. Tutuiksi tulleet roolihahmot ja arvaamattomat juonenkäänteet ovat keskustelunaiheena työpaikoilla, kodeissa ja kouluissa. Iltapäivälehdet uutisoivat Salkkareista kuten ne olisivat tosimaailman uutisia. Jopa miljoona katsojaa istuu television ääreen arki-iltaisin seuraamaan Salkkareiden uusimpia käänteitä. Suomen suosituin saippuasarja on näkynyt MTV3-kanavalla jo 15 vuotta. Salaiset elämät oli ensimmäinen suomalainen viihdedraamasarja amerikkalaiseen tyyliin. Katsojaluvut olivat parhaimmillaan 2000-luvun alussa, jopa yli 1,3 miljoonaa. Digitaalinen TV on lisännyt ohjelmatarjontaa ja kanavia, ja katsojaluvut ovat laskeneet viime vuosina.

Salatut elämät sijoittuu Helsingin Ullanlinnaan, kuvitteelliselle Pihlajakadulle (Huvilakatu). Sarjassa näytetään usein upeita maisemaotoksia Helsingistä. Sarjan alkaessa siinä näytteli parikymmentä henkilöä. Heistä vain Ismo Laitelaa näyttelevä Esko Kovero on pysynyt sarjassa koko ajan. Sarjan keskeisiä roolihahmoja ovat Ismo Laitela ja hänen poikansa Kalle, Ismo Laitelan entinen vaimo Liisa Pohjonen ja hänen tyttärensä Sanni. Sievisen perheeseen kuuluvat Lasse ja Paula Sievinen, Paulan poika Severi ja Lassen veljenpoika Joonatan. Jiri Viitamäki on Severin serkku, mutta läheinen kuin oma veli. Muita roolihahmoja ovat Taalasmaat, Ulla ja Seppo sekä heidän poikansa Kari, sekä Elias Vikstedt ja Oliver ja Sebastian Vuorela. Lisäksi sarjassa ovat muun muassa tarjoilija Heidi Aaltonen, pizzakuski Miska Koistinen, opiskelijat Marianna Kurki ja Janne Haukkala ja juristi Monica Mustavaara.

Sarjassa ei ole kaihdettu käsitellä kipeitäkin aiheita kuten huume- ja alkoholiongelmia, mielenterveysongelmia, aborttia, lapsettomuutta, raiskausta, miehiin kohdistuvaa väkivaltaa ja homorakkautta. Sarjan tapahtumat ovat herättäneet keskustelua katsojien joukossa ja tiedotusvälineissä. Tekijät ovat kertoneet halunneensa vaikuttaa julkiseen keskusteluun ja ihmisten ennakkoluuloihin.

Sarja on palkittu Telvis-palkinnolla vuonna 1999 ja Yleisö-Venlalla vuonna 2001. Kehitysvammaisten Tukiliitto myönsi Salatut elämät-sarjalle Vuoden tulppaani-tunnustuksen vuonna 2003.

Salatuista elämistä on tehty tähän mennessä viisi sarjan omasta juonesta irrallista internetissä esitettyä minisarjaa. Sarjasta on tehty myös joulukuussa 2012 ensi-iltansa saanut elokuva. Toinen sarjaan pohjautuva elokuva saa ensi-iltansa joulukuussa 2014. Salatut elämät on poikinut oheistuotteina kirjoja roolihahmoista ja keittokirjan sarjan näyttelijöiden lempiresepteistä.