Tv-ohjelmat kotipuutarhurin apuna

Erilaiset television puutarhaohjelmat ovat lisääntyneet viime vuosina, sillä niiden suosio ei tunnu laantuvan. Tämä kertoo tietenkin siitä, että ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia pihan ja puutarhan hoitamiseen liittyvistä tiedoista ja taidoista, koska he haluavat itse oppia toteuttamaan erilaisia istutus- ja viljelyratkaisuja. Pihanhoito ja kasvien parissa touhuaminen on myös hyvää vastapainoa työelämän kiireille.

TV Garden

Puutarhatrendi on maailmanlaajuinen, joten tarjontaa riittää puutarha-aiheisten tv-ohjelmien tiimoilta niin aloittelevien kuin jo kokeneempienkin kotipuutarhurien iloksi ja hyödyksi. Lähes joka kanavalla pyörii ainakin jokin pihan ja viheralueen hoitoa käsittelevä kotimainen tai kansainvälinen tv-ohjelma. Lisäksi jo esitettyjä jaksoja voi katsoa nettipalveluissa, kuten vaikkapa Edenin jaksoja ruutu.fi -sivustolla tai Strömsön puutarhajaksoja Ylen Areenassa.

Pihan ja puutarhan kasveilla voi olla monenlaisia funktioita. Toisista saadaan makua ja väriä ruokapöytään, kun taas toisilla on jokin muu käyttötarkoitus tai jopa useampi sellainen. Parhaimmillaan pihapiirin loistosta voidaankin saada useita hyötyjä samaan aikaan.

Hyvin suunniteltu piha monipuolisine kasveineen ja hoidettuine istutuksineen tuo paitsi viihtyisyyttä ja suojaa ympäristöön, vaikuttaa se myös asunnon arvoon myönteisesti, kuten piharakentamisen vaikutuksista tehdyt selvitykset ovat osoittaneet. Kaunista ja tyylikästä pihapiiriä voidaan luoda esim. pensasaidoilla ja niihin valittavilla pensaskasveilla ja -puilla. Rakennetun aidan sijaan pensasaita on luonnonmukaisempi ja esteettisempi valinta suojata omaa pihapiiriä, vaikka vaatiikin säännöllisempää hoitoa.

Yksi suosittu ratkaisu pensasaidan toteuttamisessa on erilaiset tuijat ja niistä muodostetut aidat. Kauneimpana lajikkeena pidetään timanttituijaa. Kaunis timanttituija on tiheä, kartiomaisesti ylhäältä kapeneva havupuu. Se on siinä mielessä valinta hyvä valinta pensasaidaksi, että se on ikivihreä eli antaa suojaa myös talvella. Timanttituijia on mahdollista hankkia siten, että ne ovat jo valmiiksi taimistolla kasvaneet suojaavaan korkeuteen. Tällaisia ovat yli 150 cm korkeat tuijat. Jos taas ei ole kiire aidan tuoman näkösuojan osalta, voi valita pienempiä taimia.

Timanttituija-aitaa suunniteltaessa pitää huolehtia, että saadaan kaivettua riittävän isot istutuskuopat ja maaperän ravinteikkuudesta on myös huolehdittava yleensä ylimääräisillä lannoitteilla. Pensasaidoista kiinnostuneille mm. Plantinavian sivuilta löytyy ohjeita.

Tyylikästä pihaa haluavan ei siis tarvitse enää välttämättä hankkia ammattilaista opastamaan kasvien valinnassa ja hoidossa, kun ammattilaisten neuvot ovat jo pitkälti jokaisen ulottuvilla puutarhaohjelmien ja netin välityksellä. Niiden avulla pääsee pihan hoidossa jo pitkälle.